SOF

StudentOrkesterFestivalen 

Vad är egentligen SOF?

LinTek står bakom arrangemanget Studentorkesterfestivalen (SOF) som är en 3-dagars festival och hålls för universitets- och högskolestudenter från hela Sverige och delar av Europa. Festivalen genomförs vanligen under maj månad ojämna år och sedan ett par år tillbaka ligger festivalområdet på campus Valla. Festivalen grundades 1973 och har sedan dess vuxit till en av norra Europas största studentfestivaler med underhållning i form av konserter framförda av studentorkestrarna, en kårtege som rullar fram på Linköpings gator med tiotusentals åskådare samt en hel del jippon och happenings på festivalområdet. Se till att inte missa årets största fest i maj!

Varför borde jag vara så extra taggad inför SOF?

Till och börja med är SOF det mest storskaliga evenemanget på LIU: festivalområdet är galet stort och det är proppfullt med roliga aktiviteter att sysselsätta sig med. På SOF 13 fanns det till exempelvis hoppborg, skumgummigrop, sumodräkter, speed-dating och mängder av friterad bacon. Vad som kommer finnas på plats till SOF 15 är ännu hemligt, men du kan lita på att kommittén siktar sjukt högt. Det finns ingen anledning att förvänta sig något annat än det bästa LIU:s bästa fest någonsin!

Vad är den här Kårtegen?

Kårtegen anses av många att vara höjdpunkten på SOF! Det är en stor parad genom Linköpings gator där studentbyggda lastbilsekipage beundras av cirka 60 000 åskådare. Det är spexigt, fantasifullt och storslaget! Tåget består av ett fyrtiotal ekipage som alla tävlar i kategorierna ”Bästa teknik”, ”Bästa estetik”, ”Bästa spex” och såklart ”Bästa bidrag”. Tävlingen bedöms av en riktig tungviktarjury och i potten finns finfina priser och tonvis med prestige!

Kårtegen föregås av den så kallade byggveckan, där kårtegens alla bidrag byggs på München Hoben-parkeringen. På byggområdet serveras mat och dryck till de byggande studenterna och stämningen är alldeles underbart gó! Under veckan spelas den årsunika ”bygglåten”, vilket ger området (och hela campus) en riktigt speciell atmosfär. Årets bygglåt avslöjas i vanlig ordning inte förens byggområdet öppnar, men den som är nyfiken kan kolla upp de gamla klassikerna ”Hilly Billy Ding Dong Tuff Tuff” av Lena Conradsson från 2013, ”Balla Singoalla” av Paul Paljett från 1997 eller kanske ”Min Jojo” av Jigs från SOF 99.

Historia

Varför förlades då ett så stort och nytt arrangemang till just Linköping och inte till något av de andra betydligt större universiteten med större traditioner inom området? För att få en förklaring till detta får vi backa ett par år i tiden till 1972 och dessutom förflytta oss till ett hotell i Södertälje. Under en helg i december bildades då Riks-SMASK (SMASK=Sveriges Musicerande Akademikers Samarbetande Kårorkestrar). Under upptaktshelgen beslöt den nytillträdda styrelsen att en årlig studentorkesterfestival borde instiftas. Dåvarande ordföranden Mats Öhman (Gråskägg) uppdrogs att ordna en Riks-SMASK festival på lämplig ort.

Efter mycket knåpande med kartböcker och linjaler kom delegaterna fram till att den ort som skulle optimera resvägen för samtliga deltagare borde vara Gränna. Den nytillträdde ordföranden satte sig därför på tåget mot Gränna för att bana väg för arrangemanget. Men av olika anledningar som numera helt är dolda i tidens förgänglighet gick han av tåget redan i Linköping och blev kvar där. Således arrangerades den första festivalen i Linköping i maj 1973.

På senare tid har LinTek tagit över regin av festivalen och anordnas varannat år av ideellt engagerade studenter ledda av en general som är anställd på heltid. Organisationen består av en kommitté på 15 personer och en underorganisation av så kallade Puttar på knappt 50 personer. Under festivalen jobbar också ca 500 frivilliga funktionärer.


 


SOF-general 2019

David Stigsmark

LinTek på Facebook